середу, 26 жовтня 2011 р.

Засади успішного раннього розвитку дитини

Інформаційний бум вплинув практично на кожного жителя цивілізованого світу. Ми вчимося справлятися з величезним потоком інформації: відсіювати непотрібну, сприймати те, що необхідно і просто жити в суспільстві, де той, хто володіє інформацією, володіє світом.

Це нормально для дорослих, так як наше середовище існування дуже широке, але інформаційний бум більше впливає на сучасних дітей. Думка про те, як їм житиметься в світі, що настільки бурхливо змінюється, лякає. Щоб допомогти дитині зорієнтуватися в такому суспільстві, дуже важливо розвинути в ній творчий потенціал, який допоможе в майбутньому мислити вільно і самостійно.

Цей принцип лежить в основі такого популярного сьогодні поняття, як ранній розвиток. Часто люди думають, що ранній розвиток полягає в перенесенні шкільної освіти на ранній період життя дитини. Насправді, основним завданням батьків, які хочуть закласти хорошу базу для розвитку свого малюка в майбутньому, є створення сприятливих умов для його благополучного  розвитку: правильного харчування, сенсорного і рухового розвитку, формування фізичного і психічного здоров'я дитини.

Якщо Ви хочете максимально розвинути у своєму малюку творчий і ментальний потенціал, то з перших місяців життя стежте, щоб кількість каналів, через які в його мозок надходить інформація, була якомога більшою. Величезне значення має розвиток тактильної чутливості - давно помічено, що діти, яких часто купали в дитинстві, стають більше розвиненими. Однією з рекомендацій для прискорення розвитку дитини є заняття плаванням з мамою, які можна починати з перших місяців життя.

Важливо розвивати м'язову активність дитини, за допомогою плавання або гімнастики, оскільки збільшення м'язового тонусу приносить в мозок дитини багато інформації. Таким чином, сучасні педіатри не рекомендують туго сповивати дітей, бо вони в майбутньому можуть вирости невпевненими у собі.

Зовнішнє середовище, в якому малюк проводить найбільше часу, має величезний вплив на свідомість дитини. Облаштуйте дитячу кімнату в світлих, приємних тонах, особливу увагу приділіть освітленню, воно має бути м'яким, природним.

Дуже важливі іграшки. Сьогодні ринок переповнений спеціальними іграшками для раннього розвитку дітей, але головне, щоб іграшка сподобалася малюкові і викликала у нього позитивні емоції. Дуже добре діє яскрава гірлянда з брязкалець або мобайл. Вони привертають увагу дитини, привчаючи її до різноманітності кольорів і форм.

Також, сучасні педіатри рекомендують купувати для дитини не колиску, а люльку, оскільки вона може гойдатися не тільки з боку в бік, а і назад-вперед, при цьому змінюючи висоту. У такому ліжечку у дитини створюється враження, що вона на руках у матері. При використанні такої колиски діти виростають більш спокійними та уважними. Крім того, подібна конструкція підтримує розвиток такого важливого почуття, як рівновага.

Ще одним з факторів, які плідно впливають на розвиток дитини, є музика. Встановіть у кімнаті малюка музичний центр і програвайте найбільш корисну на думку вчених класичну спокійну музику з гарною гармонією звуків. Це можуть бути твори Чайковського, Моцарта або Вівальді. Яку музику Ви б не включали своєму малюкові, стежте, щоб вона не звучала дуже голосно і в жодному разі не давайте дитині навушників.

Напевно, найважливіший фактор раннього розвитку дитини - це спілкування з батьками та близькими, причому з перших днів життя. Дитина відчуває турботу, розуміє, що потрібна і любима і це твердий фундамент для розвитку сильної і щасливої ​​особистості. Не сваріть дитину, яка буде кидатися іграшками чи вередувати. Для неї це просто спосіб пізнати світ, висловити свої почуття. Від криків дитина тільки закриється і перестане йти на контакт.

Дотримуючись усього вищесказаного, Ви закладете хорошу базу для успішного творчого, ментального та психологічного розвитку малюка. Якщо Ви захочете, то можете віддати дитину в школу раннього розвитку або спеціальний дитячий садок, де заняття проводяться за новими західними програмами, орієнтованими на ментальний розвиток дитини з першого року життя.

Батькам варто пам'ятати, що вони повинні подарувати малюкові максимум любові і турботи, упевненість і відчуття захищеності. Вони будуть найкращою базою для розвитку успішної особистості, яка зможе реалізувати свій потенціал у дорослому житті.

Немає коментарів:

Дописати коментар